Унапређење реализације Плана исхране у Војсци Србије у функцији задовољства корисника исхране

Преузмите цео чланак у ПДФ формату

Унапређење реализације Плана исхране у Војсци Србије у функцији задовољства корисника исхране

Славиша Н. Арсић, Драган С. Памучар

Циљ рада је да представи нову методологију за уна пређење реализације Плана исхране у Војсци Србије, која омогућавабољу перцепцију потреба корисника исхране, с једне стране, иефикасно задовољење тих потреба припремом адекват них јела и целисходнијом употребом ресурса у оквирима постојеће нормативно-правне регулативе, с друге. Анализом података из Евиденције броја припремљених и по дељених оброка хране уочено је да се један број јела предвиђе них Планом исхране, због неадекватних сензорних својстава, након припреме не искористи од абонената (корисника исхране) млађих категорија узраста (лица од 18 до 27 година, којој припадају ка дети Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије, а приближног узраста, од 18 до 30 година, су и војници на служењу војног рока), што доводи до нутритивног и енергетског дефицита и деградације људског потенцијала појединца за развој захтеваних способности, као и нецелисходне употребе наменских ресурса за исхрану, јер се неупотребљени оброци након завршетка поделе јела бацају. Приказана методологија представља алат којим се може на објективан и ефикасан начин, минимизирајући субјективизам искус твене процене стручних органа Интендантске службе (ИнСл) који су задужени за израду функционалног јеловника у свим околности ма, вршити планирање исхране и припрема адекватних заменских јела (модификовањем постојећих на основу Норми замене Плана исхране или креирањем нових са адекватним перформансама, која обезбеђују месечни/годишњи програмиран унос нутријената) која ће бити искоришћена и испунити циљеве исхране. Методологија је применљива у пракси за све објекте исхране у Војсци Србије и ван система одбране у организацијама колективне исхране које теже да максимирају бенефите исхране корисника на економичан начин.

Преузмите цео чланак у ПДФ формату