Складиштење и дистрибуција хране у ванредним ситуацијама

Преузмите цео чланак у ПДФ формату

Складиштење и дистрибуција хране у ванредним ситуацијама

Михајло Ранисављевић, Зоран Вудраговић

Захваљујући развоју медија, створена је интеракција у свакодневном животу између посматрача и догађаја. Овај однос посебно је изражен када су у питању ванредни догађаји, који настају као последица природних и других катастрофа, у било ком делу света. Познато је да од правилне и квалитетне исхране зависи и радна способност и здравље људи, које може бити нарушено настанком ванредних догађаја. У овим случајевима квалитетна исхрана посебно је важна из два разлога: прво што је становништво изложено веома често великим напорима, па храном треба надокнадити утрошену енергију, а други што услед неправилне исхране може доћи до настанка разних болести.
Данас свако друштво улаже велике напоре у циљу правилне организације складишта хране и правовремене дистрибуције артикала хране до места припреме и поделе за време ванредне ситуације. У овом раду управо су обрађени општи услови објеката за припрему и складиштење хране, под којим условима ће се алтернативни објекти користити за ове намене и каква је организација пријема хране у складиштима, као и које су то прописане процедуре које се морају приметити.
Обезбеђење, складиштење и дистрибуција хране у ванредним ситуацијама, треба да буду делатности од посебног значаја становништва и друштва у целини, а законским и другим прописима је потребно успоставити основне претпоставке за несметано функционисање наведених активности.
Министарство одбране и Војска Србије су један од највећих институционалних потрошача артикала хране у држави, те се због наведеног, ускладиштењу и организацији дотура хране придаје посебан значај и пажња.

Преузмите цео чланак у ПДФ формату