Стање и перспективе органске производње хране у Србији

Преузмите цео чланак у ПДФ формату

Стање и перспективе органске производње хране у Србији

Павле М. Раданов

Циљ овог рада је да се прикаже тренутно стање у области органске производње хране у Србији као и на који начин се може унапредити. Тежиште испитивања било је на интересовању купаца, методама промоције, видовима продаје, подршци државе произвођачима и менторству и удруживању у овој делатности. Истраживање је спроведено на основу упитника који је путем мејла упућен истакнутим произвођачима у нашој земљи, сертификованим за органску производњу. Резултати су показали да је тржиште недовољно информисано о предностима органске хране, те је неопходно осмислити боље маркетинг кампање, уз стручну подршку. Потребна је сарадња научних установа, државе, ресорног министарства и произвођача како би се стање у овој области унапредило и створили услови да се већи број нових пољопривредних предузетника укључи у ову област делатности. Менторска подршка почетницима у бизнису биће у томе од великог значаја.

Преузмите цео чланак у ПДФ формату